På Varbergs kliniken har vi poliklinikmottagning alla vardagar och operationstillfällen där vi utför enklare typer av ingrepp, det vi kallar dagkirurgi. Här kan vi hantera och behandla de allra flesta fall och åkommor men vid behov av stationärvård eller mer avancerade fall remitterar vi till djursjukhuset i Slöinge. Tänk på att när Ni besöker oss är det kontant betalning men vi kan hjälpa Er att direktreglera besöket mot försäkringsbolaget mot av avgift på 95kr. Nedan kan Du läsa om våra vanligaste tjänster, men tveka inte att kontakta oss för vidare hjälp och rådgivning.

Poliklinik_1av4småå
ultraljud_1av4små
Tandvård_1av4små
lab_1av4små

Ha gärna djurets försäkringsnummer till hands när Du besöker oss.

Även våra djur behöver gå till tandläkaren och cirka 80 % av alla djur har någon form av tandproblem. Det vanligaste problemet hos våra husdjur idag är tandsten och behandlas inte problemet så leder det till tandlossning. Tandsten bildas genom att bakterier som normalt finns i munhålan och bildar tillsammans med saliv en hinna på tänderna. Hinnan kallas för plack och om inte placken avlägsnas ansamlas det vid tandköttskanten och orsakar inflammation i tandköttet. Tandköttet blir då rött, svullet och blöder lätt. Passa på att fråga vid vaccination eller annat besök om

Du känner dig osäker på Ditt djurs munhälsa.
Med tiden förkalkas placken och tandsten bildas. Tandstenens ruffa yta underlättar för nya bakterier att fästa vid och mer plack bildas. Avlägsnas placken och tandstenen, försvinner även inflammationen i tandköttet som blir friskt igen. För att få bort tandstenen krävs munssanering hos veterinär under narkos. Obehandlad tandköttsinflammation i kombination med tandsten kommer övergå till tandlossning.

Med förebyggande munhälsa kan många av djurens tandproblem förhindras. Försök att regelbundet borsta tänderna på din hund och katt. Det finns speciell tandkräm och tandborstar anpassade för våra djur som man kan använda.
Hos katter finns en tandsjukdom som heter FORL (Feline Odontoclastic Resorption Lesions). Sjukdomen bryter ner tandens emalj och när tandens pulpa blottas blir det mycket smärtsamt för katten. Katter med FORL får svårt att äta och har ofta dålig andedräkt. Idag finns ingen behandling mot FORL utan man drar ut de tänder som är angripna. Katter drabbas tyvärr ganska ofta av sjukdomen, och trots omfattande forskning har man inte lyckats hitta en orsak till sjukdomen.

 

I Varberg har vi tillgång till ett eget laboratorium. Här utförs de allra flesta akut- och rutinanalyser på blod och urin där man snabbt kan få svar på infektioner, blodstatus eller kemianalyser på lever och njure. Vi har också fördelen att kunna skicka prover till laboratoriet i på djursjukhuset i Slöinge där vi kan utföra

  • Bakterieodlingar
  • Artbestämningar av parasiter som t.ex. loppor och löss.
  • Löpstatus hos tik genom vaginalutstryk och/eller progesterontest.
  • Cytologier från t.ex. öron, hud, knutor och kroppsvätskor.
  • Blodgruppsbestämningar på hund och katt.

Fördelarna med ett eget bemannat laboratorium är många. Med kunnig personal får vi tillförlitliga svar. I Slöinge finns utbildade biomedicinska analytiker som besitter stor kunskap inom området vilket genererar säkerhet i provsvaren vi får. Då vi ofta levererar proven internt kommer de snabbt fram till laboratoriet i Slöinge och det blir högkvalitativa provsvar. Vid ett avvikande provsvar kan vi genast gå vidare med ytterligare analyser som oftast kan utföras på plats. Med Biomedicinska analytiker som kollegor kan veterinärerna konferera direkt med labbet om de olika analyserna och provsvaren.

De specialanalyser som vi själva inte kan utföra inom Hallands Djursjukhus skickas vidare till andra specialiserade laboratorium i Sverige och utomlands. Proverna prepareras då på rätt sätt innan de skickas vidare så att provsvaren ska bli tillförlitliga.

 

Bästa sättet att hålla smittsamma och allvarliga virus-sjukdomar borta är att vaccinera. Om vi alla vaccinerar våra djur minskar risken för utbrott av de olika sjukdomarna.

Man vaccinerar i regel hunden när den är 8 veckor (detta gör uppfödaren innan du hämtar hem din valp) 12 veckor och ett år. Detta är vad vi kallar grundvaccinaiton. I grundvaccinationen ingår parvo, valpsjuka, HCC (en väldigt smittsam leversjukdom) och kennelhosta.

Vi rekommenderar att hunden vaccineras årligen livet ut. Kennelhostan har ett kortare skydd och håller bara ett år medan parvo, valpsjuka och HCC håller i tre år, så det är olika innehåll på vaccinet beroende på vad din hund fått föregående år. Oroa er inte – vi håller koll på när din hund ska ha respektive vaccin med hjälp av vad som står i stamtavlan/vaccinationskortet. Har du inget så ordnar vi ett nytt och finns inget dokument om tidigare vaccinationer får Din hund alltid det vaccin med alla komponenter i.

Risken för biverkningar vid vaccination är väldigt liten. Var som djurägare de närmaste dagarna uppmärksam på om Din hund ändrar sitt allmäntillstånd och blir hängig, får feber, kräkningar/diarré – kontakta i så fall Din veterinär. En lokal svullnad vid injektionsstället kan ibland uppstå och det kan klia lite men det ska gå över efter ett par dagar.

Ska man resa utomlands blir det aktuellt med andra vaccinationer såsom rabies, leptospiros, canileish m.m. beroende på vart man ska åka. Även ett EU-pass och ibland avmaskning är ett krav. Kontrollera alltid med det land Ni ska resa till, kontakta gärna också jordbruksverket för aktuella bestämmelser och regler. Nedan följer de vanligaste man väljer att vaccinera sin hund emot.

Parvovirus
Framförallt unga valpar och äldre hundar blir hårt drabbade. Det är en livshotande sjukdom som angriper tarmen –och resulterar i en allvarlig infektion med kräkningar och diarréer. Parvo finns i hela Sverige och klassas som relativt vanligt.

Valpsjuka
Är en dödlig virussjukdom som är utrotad i Sverige, men i samband med importhundar och hundar som reser utomlands och kommer tillbaka, så dyker den ibland upp hos oss. Viruset ger symptom som hosta, rinnande ögon/nos och kan gå över i neurologiska symptom med dödlig utgång.

HCC (smittsam leversjukdom)
En ovanlig men ofta dödlig virussjukdom som orsakar en allvarlig form av hepatit. Den angriper också slemhinnor.

Kennelhosta
Påminner om vår kikhosta. Är vanlig och smittar väldigt lätt. Kan orsakas av flera olika bakterier och virus – leder till kraftig och långvarig hosta. Ibland kan också en sekundär infektion tillstöra och då kan hunden utveckla lunginflammation. En ökning av kennelhosta ses vintertid och framförallt i samband där många individer samlas på begränsad yta, ex tävlingar och hundutställningar. Kennelhostevaccinet är kortvarigt så är därför viktigt att det ges varje år. Vaccinet skyddar inte fullt mot sjukdomen men symptomen blir betydligt lindrigare för din hund om den trots vaccinering skulle insjukna.

Rabies
En sjukdom som kan överföras mellan djur och människor. Finns i stort sett över hela världen men Sverige är rabiesfritt sedan 1886. För att förhindra att smittan kommer till oss krävs vaccination på hundar som tas till Sverige efter att ha varit utomlands och de hundar som importeras hit. Hunden behöver vara äldre än 3 månader och det är en karenstid på 21 dagar innan man får resa med sin hund från vaccinationstillfället. Med Nobivac Rabies håller vaccinet i 3 år men observera att vissa länder kräver att den tas varje år ändå trots EU:s bestämmelser.

Leptospiros
Orsakas av en bakterie som angriper och skadar i första hand lever och njurar. Är än så länge relativt ovanlig i Sverige men desto vanligare utomlands, framförallt söder om oss. Rekommendationen är att vaccinera om man åker till länder med hög smittorisk. En grundvaccination är två stycken med en månads mellanrum och därefter årligen.

Leishmania
CaniLeish heter det vaccin som ges till hundar som besöker och framförallt vistas en längre period i leishmaniadrabbade-områden, ex Spanien. Grundvaccinationen är tre sprutor med tre veckors mellanrum och därefter årligen.

Herpesvaccin
Ges en spruta till tikar strax innan parning och sedan ytterligare en strax innan beräknad valpning. Minskar risken för ökad valpdödlighet på grund av herpesvirus.

Bästa sättet att hålla smittsamma och allvarliga virus-sjukdomar borta är att vaccinera. Om vi alla vaccinerar våra djur minskar risken för utbrott av de olika sjukdomarna.

Katter rekommenderar vi att man alltid grundvaccinerar, oavsett om det är en kattunge eller en äldre adopterad katt. Grundvaccination innebär att man ger två sprutor med 3-4 veckors mellanrum och sedan ytterligare en spruta ett år efter den första sprutan togs. Detta gäller inte om uppfödaren varit noga och vaccinerat kattungen vid 8 veckor samt 12 veckors ålder (innan Du får hem den, detta gör oftast bara raskatts-uppfödare), om detta är gjort ska den vaccineras igen när den är ett år. I kattens grundvaccin ingår kattpest och kattsnuva.

Risken för biverkningar vid vaccination är väldigt liten. Var som djurägare de närmaste dagarna uppmärksam på om Din katt ändrar sitt allmäntillstånd och blir hängig, får feber, kräkningar/diarré – kontakta i så fall Din veterinär. En lokal svullnad vid injektionsstället kan ibland uppstå och det kan klia lite men det ska gå över efter ett par dagar.

Det rekommenderas att man vaccinerar livet ut och precis som till hund så gäller olika vaccin beroende på vad den tidigare fått. Kattpest är vart tredje år och kattsnuva varje år. Även rena innekatter rekommenderar vi att man vaccinerar, i alla fall mot kattpest då vi som ägare lätt kan bära med oss det viruset hem via skor och kläder. Rabiesvaccination är som bara relevant om man ska resa med sin katt, då behövs även ett EU-pass.

Kattpest
En väldigt smittsam virussjukdom som ger feber, sprutdiarré och kräkningar. Leder ofta till döden på en ovaccinerad katt. Därför viktigt att vaccinera alla katter mot kattpest! Katten smittas via avföring och andra katter. Du kan också själv dra in smitta via dina skor och kläder. Kattpensionat och veterinärkliniker är ställen där det finns stor risk för smitta.

Kattsnuva
Den är tyvärr inte lika effektiv som vaccinet mot kattpest, men är inte heller en lika allvarlig sjukdom. Katter som är vaccinerade mot kattsnuva kan få det ändå men symptomen är lindrigare än hos de katter som går ovaccinerade. Det är en vanlig sjukdom bland våra katter och ska din katt vistas på pensionat/utställning så rekommenderas att man vaccinerar mot det (ofta har pensionat och utställningarna krav på vaccination).

Rabies
En sjukdom som kan överföras mellan djur och människor. Finns i stort sett över hela världen men Sverige är rabiesfritt sedan 1886. För att förhindra att smittan kommer till oss krävs vaccination på katter som tas till Sverige efter att ha varit utomlands och de katter som importeras hit. Katten behöver vara äldre än 3 månader och det är en karenstid på 21 dagar innan man får resa med sin katt från vaccinationstillfället. Med Nobivac Rabies håller vaccinet i tre år men observera att vissa länder kräver att den tas varje år ändå trots EU:s bestämmelser.

På kliniken finns också en operationsavdelning där vi utför enklare operationer som t.ex. kastrationer av hanhundar, hon- och hankatter, ta bort juvertumörer, knutor och sy sår. Mer avancerade fall remitterar vi till djursjukhuset i Slöinge.

På djursjukhuset i Slöinge har vi både en röntgen och en speciell tandröntgen. Röntgen är en av de vanligaste diagnostiseringsmetoder så den är så mångsidig – röntgen används b.la. när man undersöker orsaken till en hälta eller vill ha en översiktsbild på bröstkorg och buk. För att få ett bra bedömningsunderlag behöver man ofta ta bilder ur flera vinklar, t.ex. med en hund liggande både på sida och på rygg.

Tandröntgen är en mycket mindre röntgen som används på sövda djur när man vill veta hur tändernas rötter ser ut. På en tandröntgen kan vi t.ex. se om det finns en rotspetsabcess (böld vid tandroten), tandfraktur eller om en katt har FORL.

 

Höftledsdysplasi är en felaktig utveckling av höftleden och en relativt vanlig skelettrubbning hos många av våra hundraser, framför allt större hundar. Dysplasin utvecklas under hundens uppväxt och det är först när hundens skelett har växt färdigt som man med säkerhet kan bedöma höftledens utseende.

Anlaget för sjukdomen är ärftlig och hundar med defekta höftleder bör inte användas till avel. Hos vissa raser undersöker man även armbågar och knän för att leta efter utvecklingsrubbningar.
Hör med rasklubben vad som gäller för din ras.

Vad ska man tänka på inför en höftledsröntgen och hur går den till?

• Hunden kan röntgas tidigast vid ett års ålder, helst vid 15-18 månader. Mycket storväxta raser röntgas först vid 18 månaders ålder.
• Hunden ska vara id-märkt.
• Fylla i enligt nytt direktiv från SKK där djurägaren ska fylla i och betala en avgift till SKK innan de kommer till veterinären.
• Ta med er stamtavla/ registreringsbevis när Ni kommer så vi kan fylla i rätt uppgifter och kontrollera att det är rätt hund.
• Hunden ska vara fastande.
• Innan hunden röntgas får den lugnande, så att den ska vara tillräckligt avslappnad. Sedan läggs hunden på rygg i en vagga, då det är viktigt att hunden ska ligga så rakt som möjligt för att få bra bilder. Bilderna skickas sedan till SKK för bedömning.

Tänk på att det är sju dagars karens, om Du ska ställa ut eller tävla med Din hund efter röntgen.

Ultraljud kan många gånger betraktas som ett komplement till röntgenundersökningen. Med ett ultraljud kan man se mer detaljer, och det är främst vid undersökningar av olika bukorgan, urinblåsa, livmoder, njurar och hjärtat som ultraljud är används. Med hjälp av ultraljud kan vi till och med mäta hur tjock hjärtväggen är eller hur stora njurarna är på ett djur. En ultraljudsundersökning kräver specialkunskap av veterinären, hos oss finner man flertalet kompetenta veterinärer med kunskap inom området.

 

Det är till poliklinikmottagningen Ni kommer för en första undersökning. Här hjälper vi dig med förebyggande vård som vaccinationer, valpbesiktningar och hälsokontroller. Hos oss på Hallands djursjukhus får Du alltid träffa en veterinär när Du bokar ett besök oavsett problem.

Efter sjukdomshistorik och en första undersökning kan veterinären behöva gå vidare med ytterligare undersökningar som till exempel röntgen, ultraljud och/eller blodprovstagning. Blodprovstagningen sker oftast på rummet och vid röntgen och ultraljudsundersökningar kan Ni som djurägare få vara med. I vissa fall kan veterinären avhjälpa problemet redan samma dag, medan i andra fall när ditt djurs hälsotillstånd kräver mer omfattande vård så remitterar vi Er vidare till Hallands Djursjukhus i Slöinge och deras stationärvårdsavdelning för vidare undersökning, uppvakning och omvårdnad.

Uppföljningar av sjukdomsfall göras antingen via telefon eller genom ett återbesök hos veterinären. Vi är mycket måna om att samma veterinär ska följa sin patient så långt det är praktiskt möjligt.

 

Att ha djur i våra liv är på gott och ont och det är ett svårt beslut att fatta att låta sitt djur somna in. Som djurägare har man ett stort ansvar för en annan individ och om Du känner Dig det minsta tveksam på hur Du ska göra kan Du alltid kontakta oss. Vi kan hjälpa Er både med rådgivning men också att bedöma Ditt djurs hälsa och ge Dig en åsikt av en veterinär. Många gånger berättar inte våra djur för oss hur dem egentligen mår.
När ni kommer till oss får ni till en början skriva under en anhållan om att djuret ska somna in och även bestämma vad ni vill göra med kroppen. För din som djurägare finns tre alternativ för hur kroppen ska omhändertas.

1. Ta med kroppen hem direkt – Djuret avlivas på plats på djursjukhuset och sedan tar djurägaren med sig kroppen hem.

2. Vanlig Kremering – Djuret kremeras och askan sprids på en åkervall. Djurägaren behöver alltså varken ta med sig aska eller kropp hem. Kremeringen utförs av Hallands Djurkremering utanför Falkenberg.

3. Separat kremering – Djuret kremeras och djurägaren tillhandahåller askan. Det tar ca tre veckor innan vi får tillbaka askan till oss och är klar för hämtning. Det är djurägarens eget ansvar att återkoppla till oss efter tre veckor för att stämma av att askan har levererats för att sedan kunna hämta den hos oss på Hallands Djursjukhus. Har ni fått faktura på kremeringen måste den vara slutbetalad för att få hämta ut askan. Tänk på att det kan ta upp till tre bankdagar tills pengarna är oss tillhanda. Askan levereras i en vit pappask, om andra önskemål finns som exempelvis att askan ska packas i en urna, så går det att ordna.

De flesta djurägare väljer att vara med sin hund eller katt under avlivningen. De flesta djur känner sig trygga i husse eller mattes famn och kan med fördel få dela sin sista stund med sina ägare. Först får hunden eller katten en spruta med lugnande medel som gör den blir trött medan Du sitter med Din vän i famnen. Därefter kommer sköterskan eller veterinären att lägga en kanyl i ena frambenet och sedan en överdos av sömnmedel som ges direkt ut i blodet. Djuret kommer somna snabbt och smärtfritt samtidigt som veterinären kontrollerar hjärtfrekvensen och att andningen upphör.

Efter att hunden eller katten har somnat in så kan lite avföring eller urin läcka ut när kroppens muskler slappnar av, i vissa fall kan även djuret få lite muskelryckningar. Muskelryckningarna är helt naturliga reflexer men det kan se obehagligt ut för husse eller matte, men detta är ingenting djuret själv känner av. Känn ingen stress över situationen, om Ni önskar kan Ni få stanna i rummet tillsammans en sista stund. Vi alla som arbetar på Hallands Djursjukhus har djuren nära hjärtat och har förståelse för att det är en ledsam situation – så ta den tid Ni behöver.

Hos oss finns en liten butik där vi säljer helfoder, dietfoder, special foder, receptfria produkter och mediciner, schampo, leksaker, hundgodis m.m. Här kan Du få professionell hjälp om hur Du bäst utfodrar Din hund eller katt och få rådgivning om det är någonting speciellt Du söker. Ha gärna i åtanke att sortimentet kan variera mellan våra kliniker, så är det en speciell sort Du söker tveka inte att ringa oss för att säkerställa att vi verkligen har det Du letar efter i vår butik.